anne van saane

Hoe yoga nidra mijn leven veranderde

Hoe yoga nidra mijn leven veranderde

Tijdens mijn burn-out was ik af en toe flink wanhopig. Niets maar dan ook echt NIETS maakte dat ik nog écht kon ontspannen. Mijn systeem was compleet overbelast geraakt. Alle hulpverleners die ik sprak, raadden me aan om ontspanningsoefeningen te doen of te mediteren. Dat klonk alleen echt zoveel simpeler dan het was. In de praktijk kon ik dat helemaal niet, ik raakte afgeleid of begon meteen te huilen. En vervolgens zat ik dan alsnog gespannen op de bank. 

Tot die ene magische dag. Een vriendinnetje van me vertelde me dat ze naar yoga nidra was geweest (yoga wattes?!). Ze zei meteen: “Het lijkt helemaal niet op de yoga die je nu voor ogen hebt. Je hoeft niet lenig te zijn of jezelf in onmogelijke posities dubbel te vouwen. Je ligt gewoon op je matje met je ogen dicht en wordt begeleid door de stem van de docent. Het is eigenlijk een soort van slapen terwijl je wakker bent, echt heerlijk!”

Het voelde als pure magie

Dit moest ik natuurlijk ook proberen! De deur uit gaan was echter al teveel moeite, maar ik ontdekte gelukkig op YouTube een video van House of Deeprelax. Ik ging liggen in bed, koptelefoon op en ik was vertrokken. Ik luisterde naar de instructies en volgde ze braaf op. Wat er toen gebeurde, kan ik alleen omschrijven als pure magie. Ik voelde mijn hele lijf ontspannen en alles begon te tintelen. Wat was dit een waanzinnig lekker en rustig gevoel. Na afloop voelde ik me als herboren en jeetje, ik leek zelfs weer wat energie te hebben. 

Langzaam begon ik steeds vaker deze yoga nidra “dutjes” in te zetten om de dagen beter vol te houden. Ik leek weer echt te herstellen door de diepe ontspanning die ik voelde. Later leerde ik dat een yoga nidra sessie van 1 uur gelijk staat aan 4 uur slaap. Niet zo gek dus dat ik me eindelijk weer wat beter voelde. En ik was dolblij dat ik na een werkdag van een paar uur + een yoga nidra sessie toch na afloop nog even met mijn collega’s een gezellige borrel kon drinken ergens. 

Ik kan niet meer zonder yoga nidra

Inmiddels kan ik echt niet meer zonder yoga nidra en gebruik ik het voor zoveel meer dan alleen een powernap. Ik gebruik het dagelijks als ik opsta om meteen als ik wakker word even echt verbinding met mezelf te maken. Een goede yoga nidra sessie begeleid je niet alleen naar heerlijke, diepe ontspanning maar brengt je ook in contact met je hart en intuïtie. Daarom staan vragen centraal als: Hoe wil ik me eigenlijk voelen vandaag? Waar ben ik dankbaar voor? Wat wil ik vandaag bereiken en hoe zou ik me voelen als alles wat ik wil er al zou zijn?   

Yoga nidra vind ik zo fantastisch dat ik besloot om docent te worden. Ik wil dit zo graag aan andere mensen doorgeven. Ik wil dat jij ook ontdekt hoe heerlijk het kan zijn om écht te ontspannen. En ik gun je om die verbinding met jezelf helemaal te doorvoelen, zodat je nooit meer aan jezelf twijfelt. Alles is al goed, jij bent al goed zoals je bent. En ik kan je dit wel vertellen, maar tijdens een yoga nidra kun je dat ook echt ervaren. 

Wil jij dit ook?

Is jouw interesse in yoga nidra gewekt en wil jij ook eens diepe ontspanning ervaren maar lukt dat steeds maar niet? Doe mee aan mijn Relax & Shine Instagramcursus. Ik ben ervan overtuigd dat ontspanning heel belangrijk is om jezelf te kunnen zijn. Als je ontspannen bent, ga je stralen.

You change the world by being yourself.

Yoko Ono

Scroll naar boven